Behandelmethode

Wat is body stress?

Alle dagen ondervinden we stress en dat is positief. Stress houdt ons gaande en in beweging. Tot het punt dat het lichaam het niet meer kan bolwerken. Met als gevolg dat stress wordt opgeslagen in het lichaam. Teveel aan stress en spanning kan uiteindelijk negatief uitpakken voor het lichaam. Het lichaam wordt dan overbelast en dit gaat zich vervolgens uiten in allerlei klachten.

BSR onderscheidt 3 soorten stress:

  • Emotionele stress
  • Mechanische stress
  • Chemische stress

De Body Stress Release techniek

Het opslaan van spierspanning (body stress) is goed georganiseerd; het lichaam zorgt ervoor dat dit in bepaalde patronen gebeurt.

De BSR practitioner (behandelaar) test het lichaam op body stress, hierbij wordt gebruik gemaakt van het zogenoemde bio-feedback mechanisme van het lichaam. Wanneer er sprake is van vastgezette spierspanning zal het lichaam tijdens het testen reageren door middel van reflexen. Op die manier kan heel zorgvuldig worden vastgesteld welke releases de cliënt nodig heeft en in welke richting deze moeten worden uitgevoerd. Deze methode is effectief omdat er geen eigen interpretatie nodig is, niet van de cliënt en niet van de practitioner.

De release bestaat uit het geven van kleine, lichte impulsen met de duimen of handen op de juiste plaats en in de juiste richting. Het lichaam kan door deze impulsen de spierspanning laag voor laag loslaten. Hierdoor krijgt het zenuwstelsel weer ruimte en de communicatie tussen de hersenen en het lichaam zal herstellen. Dit is belangrijk voor het zelfgenezende vermogen, dat ervoor zorgt dat de natuurlijke veerkracht en gezondheid terugkeert.

Vaak is bepaalde stress al langere tijd aanwezig. Het lichaam beslist zelf in welke volgorde de lichamelijke klachten worden aangepakt. Dat betekent ook dat van te voren niet te zeggen is hoe lang het zal duren voordat bepaalde klachten verdwijnen of oplossen. BSR is geen quick fix, het is een proces.